Aφιλόξενη πόλη | Αναγκαίες οι παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ

Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα τους να ζητούν καλύτερες υποδομές και χώρους για να μπορούν να κυκλοφορούν με άνεση αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα Άτομα με Αναπηρία στο νησί μας περνούν δύσκολες στιγμές, αφού η προσβασιμότητα κυρίως στην πόλη της Ζακύνθου είναι άκρως προβληματική. Αν κάνει κάποιος μια βόλτα προς τον πεζόδρομο της Αλεξάνδρου Ρώμα και άλλα πολυσύχναστα σημεία, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν ράμπες, ενώ και οι θέσεις στάθμευσης είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι κατειλημμένες από Ι.Χ. που δεν διαθέτουν την σχετική άδεια. Επίσης ένα σοβαρό θέμα για τα ΑμεΑ είναι και η προσβασιμότητα τους στα δημόσια κτίρια. Τα περισσότερα δεν έχουν ράμπες για να περάσουν τα άτομα με αναπηρία, ενώ επίσης δεν υπάρχουν ασανσέρ. Τρανταχτό παράδειγμα το κτίριο που στεγάζεται η ΔΟΥ.

«Μην μας αφήνετε κλεισμένους σπίτι μας»
Πολύ συχνά τα άτομα με αναπηρίες διαμαρτύρονται για το θέμα της προσβασιμότητας, όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται και τίποτα δεν αλλάζει. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους ελάχιστα έχουν γίνει για να μετακινούνται με άνεση και αυτό τους κάνει να μην θέλουν να κυκλοφορήσουν και να παραμένουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, αρκετοί συμπολίτες μας είναι ευαισθητοποιημένοι και ασκούν έντονη κριτική για την «εγκατάλειψη» των ΑμεΑ από τις αρχές αλλά και από την ίδια την κοινωνία.
Επίσης η εφαρμογή των νόμων από όλους, όσον αφορά την παράνομη κατάληψη θέσεων στάθμευσης για ΑΜΕΑ και την παρεμπόδιση τους να κυκλοφορήσουν στο πεζοδρόμιο, θα βελτιώσει τα πράγματα, ώστε και οι ίδιοι να είναι σε θέση να βγουν στην πόλη άφοβα και να κάνουν την βόλτα τους.

Γιάννης Μάνεσης – Πρόεδρος Σωματείου ΑΜΕΑ «Οι Ποπολάροι»
«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Ράμπες και πάρκινγκ για τους ανάπηρους κατειλημμένα. Τα πεζοδρόμια επίσης κατειλημμένα. Δεν αντέχουμε πλέον αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούμε να περπατήσουμε στην πόλη μας. Πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε και να κάνουμε μια προσβάσιμη πόλη. Μην παρκάρετε στις θέσεις μας και τις ράμπες μας. Μας αφήνετε και μένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας»

Διονύσης Ακτύπης
«Σε μια ευρωπαϊκή πόλη αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων. Τα άτομα με αναπηρίες είναι ενεργοί πολίτες που πρέπει να τους σεβόμαστε. Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να έχει τους κατάλληλους χώρους, αλλιώς θα πρέπει να μεριμνήσει. Επίσης είναι ανεπίτρεπτο δημόσια κτίρια να μην έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να εξυπηρετούνται άτομα με αναπηρία. Όταν ένα κτίριο έχει πολλούς ορόφους και σκάλες και το ασανσέρ δεν λειτουργεί, πως θα ανέβει ο άνθρωπος αυτός για να εξυπηρετηθεί»;

Δημήτρης Κωστάκης
«Αυτά τα προβλήματα τα βλέπουμε και τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Στα δημόσια κτίρια που πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση για να μπορούν να εξυπηρετηθούν, δεν υπάρχουν ράμπες και έτσι δεν μπορούν να κάνουν όσα θα ήθελαν μέσα στην καθημερινότητά τους. Μεγάλο είναι το ζήτημα και με τις θέσεις στάθμευσης, που μονίμως τις καταλαμβάνουν άλλοι οδηγοί».

Share on Pinterest