Το χώρο όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας, στις παλιές εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ», επί της οδού Πειραιώς, επισκέφθηκαν σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. Στην επίσκεψη επίσης παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βουλευτής Πειραιά Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, ο Νικόλαος Μανωλάκος, Βουλευτής Πειραιά, Νέα Δημοκρατία, η Νόνη Δούνια, Βουλευτής Πειραιά, Νέα Δημοκρατία, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Βουλευτής Πειραιά, Νέα Δημοκρατία, ο Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής Πειραιά, ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ Περιφέρειας Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου, ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), ο Δημήτρης Καρύδης, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά, ο Χαράλαμπος Λιακόσταυρος, Πρόεδρος Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά και Υπηρεσιακά Στελέχη.

Παρουσιάζοντας την πρόοδο του έργου που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησε και επίσημα η β’ φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, με τον ανταγωνιστικό διάλογο να διεξάγεται τους επόμενους μήνες. Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. €, χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Με την υλοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.

Επισημαίνεται πως η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας που δημιουργείται στην Ελλάδα θα είναι ένας φυσικός χώρος όπου ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.

Κατά την  επίσκεψη, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Μία από τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων δούλεψε μεθοδικά. Έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στο παλαιό βιομηχανικό συγκρότημα της «ΧΡΩΠΕΙ» στον Πειραιά κι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση με την επιλογή του αναδόχου του έργου. Προχωρούμε με μεγάλη ταχύτητα. Σήμερα δείξαμε και αναπτύξαμε στους συναδέλφους βουλευτές του Πειραιά, όλων των κομμάτων, την πρόοδο του έργου και τα σχέδιά μας για τη δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας και την προσέλκυση επενδύσεων από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου».

Share on Pinterest