Ως γνωστό, με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.3863/2010 όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Ν.3996/2011, από 1/1/2011 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων.

Σύμφωνα με την τηρούμενη έως σήμερα πρακτική, πριν την λήξη της παροχής (αναπηρίας, θανάτου και επιδομάτων) και για τη συνέχιση αυτής, χορηγείται στους δικαιούχους παραπεμπτικό σημείωμα, προκειμένου να απευθύνονται στο ΚΕΠΑ για αξιολόγηση του βαθμού αναπηρίας τους.

Δεδομένου ότι πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, που δημιουργεί καθυστερήσεις στην κρίση των ενδιαφερομένων από τις Υγειονομικές Επιτροπές και προς αποφυγή ταλαιπωρίας, από τη λήψη του παρόντος καταργείται η ανωτέρω διαδικασία και προκειμένου να οριστεί ημερομηνία εξέτασης, θα υποβάλλεται στη γραμματεία της επιτροπής η προηγούμενη διοικητική πράξη ( απόφαση), στην οποία αναγράφεται η έναρξη και η λήξη της προηγούμενης παροχής. Η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείται και στις περιπτώσεις παράτασης επιδόματος απολύτου αναπηρίας και εξωιδρυματικού.

Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις που ενώ έχει λήξει το αρχικό χρονικό διάστημα αναπηρίας που χορήγησε η αρμόδια επιτροπή ΚΕΠΑ, δεν έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική απόφαση (πχ όταν υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων που δεν έχει ολοκληρωθεί), ο συνταξιούχος μπορεί να προσκομίσει την προηγούμενη γνωμάτευση των ΚΕΠΑ προκειμένου να οριστεί ημερομηνία εξέτασης του.

Share on Pinterest