Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στο Μάτι, από τον Μητροπολίτη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου, στη μνήμη των 102 θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς πριν από 2 χρόνια.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρόντες ήταν επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δ. Οικονόμου, οι Δήμαρχοι Ραφήνας – Πικερμίου, Ε. Μπουρνούς και Μαραθώνα, Σ. Τσίρκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ν. Πέππας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Αθ. Αυγερινός, ο Πρόεδρος, Σ. Χρυσοφώτης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Δ. Γκικάκη του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα και συγγενείς των θυμάτων.

Ακολούθησε τρισάγιο στην Αργυρά Ακτή, στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε τα εξής: «Σήμερα είναι μέρα τιμής και θλίψης για αυτούς που χάθηκαν, στην τραγωδία που έπληξε την Αττική πριν 2 χρόνια. Ως καλύτερο φόρο τιμής στα αδικοχαμένα θύματα, επικαιροποιούμε τη δέσμευση μας πως ούτε θα ξεχάσουμε, ούτε μένουμε άπραγοι. Ως Περιφέρεια Αττικής, με συνεχείς παρεμβάσεις και σχέδιο θωρακίζουμε την περιοχή, όπως και όλη την Αττική ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοια τραγωδία. Παράλληλα με στοχευμένες δράσεις στηρίζουμε έμπρακτα τους πληγέντες, για να επανέλθει γρήγορα η κανονικότητα στην περιοχή.

Αυτοδιοίκηση και κεντρική διοίκηση ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συμβάλουμε στη θεραπεία των πληγών των κατοίκων της περιοχής. Είναι ώρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές για να ζήσουν με ασφάλεια οι κάτοικοι στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 προχώρησε σε μια ιδιαίτερα καινοτόμα μεθοδολογία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν, βάσει της απώλειας εισοδήματος που είχαν μετά το συμβάν. Ειδικότερα μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της προαναφερθείσας δράσης έχουν λάβει ενίσχυσή 400 επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα εντός του καλοκαιριού θα εκδοθεί νέα πρόσκληση ύψους περίπου 5 εκ. € για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων με έδρα τους Δήμους που επλήγησαν, προκειμένου να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στόχος είναι μέσα από την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια, να συμβάλλει στην ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας και στην επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.

Επιπλέον η Περιφέρεια Αττικής συμβάλλει και στη βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής, χρηματοδοτώντας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014 – 2020 την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων (2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, Νηπιαγωγείο Ανατολής), τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Κέντρα Κοινότητας και Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών), αλλά και με ιδίους πόρους την Αντικατάσταση αμιαντο-τσιμεντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Νέας Μάκρης, την αποξήλωση υλικών από αμίαντο, την υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε καμένες εκτάσεις κλπ».

Share on Pinterest