Μεταξύ των δεκάδων κοινωνικών προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία μας είναι καιη επαιτεία. Η επαιτεία είχε θεωρηθεί εθνικό επάγγελμα αφού οι κυβερνήσεις εφήρμοζαν τηνπολιτική του ζητιάνου. Η Ελλάδα αποκαλείτο χλευαστικά ψωροκώσταινα από το όνομα μιαςξακουστής ζητιάνας στα χρόνια της Επανάστασης.
Η βιομηχανική επανάσταση που έφερε χιλιάδες χωρικούς στις πόλεις έδωσε παράλληλα προς την οικονομία ώθηση προς την επαιτεία. Η επαιτεία πήρε τρομοκρατικές διαστάσεις ιδίως η επαιτεία των παιδιών που επιτήδειοι καταρτίζουν επαγγελματικά τα παιδιά στην ζητιανιά. Πολλοί γονείς στρεβλώνουν τα χέρια ή τα πόδια των παιδιών τους για να προκαλούν, λόγω αναπηρίας τον οίκτο των ανθρώπων. Η επαιτεία στη χώρα μας απαγορεύεται δια νόμου. Ο εμφύλιος πόλεμος ήταν εκείνος που δημιούργησε τέτοιο κύμα δυστυχίας που αύξησε την επαιτεία. Στις δεκαετίες 70-80 και 80-90 η επαιτεία χάρη στην οικονομική ανάπτυξη σχεδόν εξαφανίσθηκε ακόμη και μεταξύ των Αθιγγάνων. Μετά το 90 όμως η επαιτεία άρχισε ξανά να παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Κύρια αιτία της η κοινωνική και οικονομική δυστυχία λόγω ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού και άνισης κατανομής πλούτου, η φτώχια έσπρωξε πολλούς στην επαιτεία. Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ απεκάλυψε ότι 400 περίπου άνθρωποι έχουν περισσότερο πλούτο από το μισό πληθυσμό της Γης. Στη χώρα μας κατά μεγάλο βαθμό η επαιτεία είναι εισαγόμενη. Πρόσφυγες από κάθε γωνιά του κόσμου έχουν καταφύγει στη χώρα μας και ζητούν εργασία την ώρα που η χώρα μας πλήττεται από ανεργία. Είναι δύσκολο να εξασφαλίσεις δουλειά σ’ ένα περίπου εκατομμύριο, πρόσφυγες. Όσοι δεν βγάζουν το ψωμί τους με κάποια εργασία το βγάζουν με την επαιτεία ή στην χειρότερη περίπτωση με κλοπές, ληστείες και οι γυναίκες με την πορνεία. Άλλοι λόγοι για επαιτεία είναι τα ναρκωτικά και το AIDS Γίνονται πολλοί επαίτες για να εξασφαλίσουν τη δόση τους ή γίνονται λόγω της φοβερής νόσου μη μπορώντας να εργασθούν λόγω αδυναμίας ή λόγω
απροθυμίας της κοινωνίας να τους δώσει δουλειά. Επίσης, απόφοιτοι φυλακών ή αναμορφωτηρίων δεν βρίσκουν δουλειά και επαιτούν. Η κοινωνία έχει πάψει να είναι πλούσια σε συναισθήματα και μεταξύ των μελών της έχει πάψει η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ψυχράθηκαν. Υπάρχει όμως και η αισθητική πλευρά του θέματος.
Δημιουργεί ή επαιτεί μία άσχημη εικόνα στις πόλεις, μια εικόνα αθλιότητας. Για να εξαλειφθεί η επαιτεία απαιτείται ένας γενικός σχεδιασμός. Πρώτα περίθαλψη των ανικάνων για εργασία, στέγη, ένδυση, φαγητό, ιατρική φροντίδα. Για την παιδική επαιτεία πρέπει να παταχθούν αμείλικτα τα κυκλώματα επαιτείας, να τιμωρηθούν οι προστάτες και οι ασυνείδητοι γονείς. Πρέπει να εφαρμοσθεί το σχέδιο ‘’κανένα παιδί στο δρόμο’’. Επειδή μεγάλος αριθμός επαιτών είναι ξένοι που έχει φορτωθεί η χώρα μας, πρέπει να στραφούμε προς διεθνείς οργανισμούς και να μοιρασθούν τα βάρη για την συντήρηση και την περίθαλψη τους. Κυριότερα πρέπει να αναπτυχθεί η ανθρωπιά σε παγκόσμια κλίμακα…
Share on Pinterest
There are no images.