Δύσκολα μπορεί πλέον να περιγράψει κάποιος τα όσα απίστευτα συμβαίνουν με τις καινούριες (και πιο λειτουργικές υποτίθεται) επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας, καθώς όλο και πιο συχνά είναι πλέον τα περιστατικά με την ταλαιπωρία που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας.

Για ακόμα μία φορά τα βλέμματα στρέφονται στους υπαλλήλους – γιατρούς οι οποίοι γίνονται πρωταγωνιστές στο κακόγουστο σίριαλ το οποίο έχει στηθεί από τη στιγμή της ίδρυσής τους (των ΚΕ.Π.Α) εις βάρος των ατόμων με αναπηρία. Τα παραδείγματα αρκετά που δυστυχώς κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους, όπως αυτά που ακολουθούν: 1ο:Ένας 22χρονος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Κορίνθου με γνωμάτευση γιατρού του νοσοκομείου για «αναπνευστική ανεπάρκεια επί εδάφους μεταβολικής μυοπάθησης», ο οποίος βρίσκεται «σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και οξυγονοθεραπεία. Φέρει μόνιμη τραχειοτομία και ουρο-καθετήρα. Έχει ικανοποιητική επικοινωνία με το περιβάλλον και παρουσιάζει σπαστική τετραπάρεση» (και στα τέσσερα άκρα). 2ο: 45χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών έχει ανάλογα προβλήματα, πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση, πλήρης τετραπληγία, τραχυοστομία και βρίσκεται υπό μηχανική υποστήριξη. Και οι δύο περιπτώσεις χρήσουν της γνωμάτευσης και της υπογραφής των υπαλλήλων – ιατρών του ΚΕΠΑ, ώστε να συνεχίσουν να έχουν ασφάλεια, να πάρουν ένα επίδομα αφού είναι προφανές ότι δεν μπορούν να εργαστούν, ή να διεκδικήσουν οτιδήποτε έχει σχέση με την αναπηρία τους (αναπηρικό καροτσάκι, φάρμακα, ορούς, κ.τ.λ.). Την καταγραφή των συγκεκριμένων περιστατικών έρχεται να επικαλύψει με τον πλέον περίεργο και παράλογο τρόπο αυτά που ακολούθησαν αμέσως μετά: Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Κορινθίας κ. Ποτήρης, ανέφερε ότι η Διεύθυνση του ΚΕΠΑ τους έχει ενημερώσει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού, πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι οικονομικής φύσεως και παρότι περνούν έξω από το νοσοκομείο όταν έρχονται στην  Κόρινθο από την Αθήνα για να πάνε στα ιατρεία του ΙΚΑ, δεν σταματούν να εξετάσουν και να γνωματεύσουν για τον 22χρονο για παράδειγμα που νοσηλεύεται εκεί, επειδή δεν πληρώνονται εκτός έδρας…Αν δεν πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας σε τέτοιες περιπτώσεις πότε θα το κάνει;;

Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και ι στη Ρόδο, καθώς η ταλαιπωρία που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία από τις εν λόγω επιτροπές είναι άνευ προηγουμένου. Η αναμονή για να περάσουν από την επιτροπή η οποία θα πιστοποιήσει την αναπηρία τους ξεπερνά τον έναν και πλέον χρόνο ενώ υπάρχουν άνθρωποι που απεβίωσαν χωρίς να προλάβουν να πάρουν την πιστοποίηση. Ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΜΕΑ της περιοχής κ. Μανώλης Ζηδιανάκης με επιστολή του προς όλους τους αρμόδιους φορείς ζητά να ληφθεί μέριμνα προκειμένου να αλλάξει το καθεστώς που επικρατεί στα νησιά. Όπως αναφέρει η επιστολή: «Είναι απαράδεκτη η κατάσταση με τις επιτροπές του Κ.Ε.Π.Α στη Ρόδο όπου καλύπτουν όλη τη Δωδεκάνησο. Έχουν ξεπεράσει πλέον τον ένα χρόνο αναμονής και βαδίζουν στο δεύτερο χρόνο. Υπάρχουν άτομα με αναπηρία τα οποία απεβίωσαν και δεν πρόλαβαν να περάσουν ποτέ τους από την επιτροπή. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου άτομα με αναπηρία κάτοικοι των νησιών ενώ κλήθηκαν να βρίσκονται στη Ρόδο προκειμένου να εξετασθούν από την επιτροπή του Κ.Ε.Π.Α δεν ήρθαν οι γιατροί οπότε πάλι νέα έξοδα μετακίνησης και παραμονής μέχρι νεότερης ειδοποίησης. Από το μήνα Δεκέμβρη του 2011 έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά και ακόμα περιμένουν».

Share on Pinterest
There are no images.