Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι απλώς μια ανώδυνη «σύγκρουση» μεταξύ δυο παιδιών εντός του σχολικού χώρου, αντιθέτως, όπως τονίζουν συχνά οι Ψυχολόγοι, υποκρύπτει την ανισορροπία εξουσίας και δύναμης από το παιδί που προκαλεί τον εκφοβισμό προς εκείνο που τον βιώνει.

Για τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή και τη σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση για την αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μαθητικού Δικτύου YouSmile του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (Εuropean AntiBullying Network – EAN).

«Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα ότι αυτή η συνθήκη δεν πρέπει να μένει μυστική, χρειάζεται να την επικοινωνήσουμε για να δεχθούμε και τη στήριξη που θέλουμε για να την ξεπεράσουμε», τόνισε.

Εξήγησε ότι ο σχολικός εκφοβισμός έχει τρία επίπεδα: αυτόν που δεν τον καταλαβαίνει κανείς, εκείνον που κάτι γίνεται αντιληπτό χωρίς να είναι φανερό και κυρίως τα σοβαρά περιστατικά που αφορούν στη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση αλλά και κάποιες περιπτώσεις όπου παιδιά οδηγούνται ακόμη και στην αυτοκτονία. Γι’ αυτό, όπως είπε, είναι σημαντικό, το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού να το προλάβουμε στην αρχή του φάσματός του.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της συνειδησιακής αφύπνισης του κοινού για τον σχολικό εκφοβισμό, που συχνά αντιμετωπίζεται με πανικό ή και υποτίμηση. «Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι φορείς καλούμαστε να σταθούμε δίπλα στα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού».

Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι οι επιπτώσεις του εκφοβισμού αποτυπώνονται μετέπειτα στην ενήλικη ζωή των παιδιών. «Διαπιστώνεται ότι ο εκφοβισμός που βίωσαν κάποια παιδιά στα σχολικά τους χρόνια, επηρεάζει τις κοινωνικές τους δεξιότητες στην ενήλικη ζωή τους».

 *Στην τηλεφωνική γραμμή 1056, η οποία είναι στελεχωμένη από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά σε 24ωρη βάση, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί προκειμένου να λάβει συμβουλές και υποστήριξη σχετικά με περιστατικά σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης.

Share on Pinterest