Το μότο τους είναι “Ίσες ευκαιρίες για όλους” και με τη διαδικτυακή πλατφόρμα “GIVE” επιχειρούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε θέματα φροντίδας και περίθαλψης, αλλά και να προωθήσουν την κοινωνική ένταξή τους μέσω της εργασίας και της δραστηριοποίησης.

Η Δήμητρα Σπανού, φοιτήτρια της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης και η Κωνσταντίνα Παγκούτσου, απόφοιτη Ψυχολογίας, που παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη συμβουλευτική ψυχολογία αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους και τις νέες τεχνολογίες, έχοντας ως στόχο να συνεισφέρουν στην εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στην εργασία και στη φροντίδα.

Το project GIVE αναδείχθηκε πρώτο σε εκδήλωση- παρουσίαση επιχειρηματικών προτάσεων, που διοργανώθηκε από την πλατφόρμα εναλλακτικής μικροχρηματοδότησης “Feast Thessaloniki”, η οποία φέτος έδωσε έμφαση στην ενίσχυση ειδικά της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των projects με κοινωνικό αντίκτυπο.

Η ιδέα της Δήμητρας Σπανού και της Κατερίνας Παγκούτσου, που γνωρίστηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, με την ευκαιρία της συμμετοχής τους σε ένα πρόγραμμα του Erasmus + και πέρυσι αποφάσισαν να συνεργαστούν για την υλοποίηση του GIVΕ, συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και κέρδισε την κοινωνική χρηματοδότηση του FEAST.

Πώς λειτουργεί

“Εδώ και ένα χρόνο σκεφτόμασταν την ιδέα και θέλαμε οι υπηρεσίες που θα προσφέραμε να έχουν κάποιο κοινωνικό όφελος.

Όταν διαπιστώσαμε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος, αποφασίσαμε ότι μπορούμε να ασχοληθούμε στο πεδίο αυτό και ξεκινήσαμε την υλοποίηση της ιδέας” τόνισε η Δήμητρα Σπανού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Αρχικά, μέσω της πλατφόρμας, άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ή στη φροντίδα ατόμων με αναπηρία θα μπορούν να ανεβάζουν το βιογραφικό τους και να δημιουργούν επαγγελματικό προφίλ.

Στη συνέχεια, τα άτομα με αναπηρία  και οι οικογένειές τους θα μπορούν να μπαίνουν στο site, να βλέπουν τα επαγγελματικά προφίλ και να επιλέγουν τον επαγγελματία, με τον οποίον θέλουν να συνεργαστούν, όπως νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς.

Eπιπλέον θα μπορούν να αφήνουν μία αξιολόγηση μετά το πέρας της συνεργασίας είτε με βαθμολογία είτε με την ανάρτηση σχολίων” εξήγησε η Κωνσταντίνα Παγκούτσου.

Το GIVE έχει ήδη σελίδα στο Fabebook (https://www.facebook.com/GIVE-1474931615869274/) και τώρα σε συνεργασία με ειδικούς σχεδιάζεται η διαδικτυακή σελίδα.

Στόχος ένα site προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες όπως προβλήματα όρασης

“Σε επόμενη φάση, αν μπορέσουμε να βρούμε χρηματοδότηση θέλουμε να τροποποιήσουμε το site, ώστε να γίνει προσβάσιμο σε άτομα σε συγκεκριμένες αναπηρίες, όπως με άτομα με προβλήματα όρασης” είπε η Κωνσταντίνα Παγκούτσου.

“Είμαστε τώρα στη διαδικασία γνωριμίας και ένταξης στον κόσμο του επιχειρείν.

Μας αρέσει πολύ το δημιουργικό κομμάτι και το γεγονός ότι βλέπουμε ότι οι προσπάθειες μας θα έχουν κάποιο κοινωνικό αντίκτυπο.

Επομένως παρά το κλίμα που επικρατεί, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε σε αυτό τον τομέα. Θέλουμε να κάνουμε μικρά βήματα και σταθερά” σημείωσε η Δήμητρα Σπανού.

“Προσωπικά δεν είχα καμία επαφή με τον τομέα αυτό, η Δήμητρα με παρακίνησε, αλλά τώρα μέσα από την εμπειρία και βλέποντας την κοινωνική διάσταση που μπορεί να λάβει η επιχειρηματικότητα, έχει αρχίσει να με κερδίζει και μένα πιο πολύ” τόνισε η Κωνσταντίνα Παγκούτσου.

Όσον αφορά την εμπειρία της συμμετοχής στην εκδήλωση του FEAST τη χαρακτήρισαν πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική.

“Θέλουμε οι ίσες ευκαιρίες να είναι δικαίωμα όλων, προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο, όλα τα άτομα να έχουν δικαίωμα και στην εργασία και στη φροντίδα”, υπογράμμισαν και παρότρυναν και άλλους νέους που έχουν κάποια ιδέα να προσπαθήσουν να την υλοποιήσουν:

“Η αδράνεια δεν οδηγεί πουθενά, ακόμη και από τη διαδικασία της σύλληψης της ιδέας, του σχεδιασμού και της δημιουργίας κερδίζεις πολλά” ανέφεραν.

Πηγή:ethnos.gr

Share on Pinterest