Μετά από καταγγελία του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μαγνησίας Θ. Ζοβωοίλη, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Βόλου σχετικά με την απαίτηση Τραπεζών να αποχωρήσουν οι γονείς παιδιών με αναπηρία από συνδικαιούχοι των λογαριασμών τους, και κάθε φορά που γίνεται κίνηση χρημάτων να πρέπει να το δικαιολογούν καταθέτοντας τα αντίστοιχα παραστατικά.

Ο νόμος έχει ορίσει τον θεσμό της δικαστικής συμπαράστασης και μέσω αυτού τον δικαστικό συμπαραστάτη, που είναι οι γονείς των ΑμεΑ, με το εποπτικό συμβούλιο, προκειμένου να διαχειρίζονται όλα τα θέματα ατόμου με νοητική αναπηρία, μεταξύ αυτών και των προνοιακών επιδομάτων.

«Με την πρακτική των τραπεζών έχουμε προσβολή γονέων, ετσιθεληματική διερμηνεία των νόμων, μη τήρηση της νομοθεσίας και συμπεριφορά ρατσιστική έναντι παιδιών μας και εμάς των γονέων», υποστηρίζει ο κ. Λυμβαίος, γ.γ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων. «Το γονεϊκό κίνημα ζητεί να παραμένει συνδικαιούχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παιδιών τους με αναπηρία προκειμένου με εύκολο τρόπο να κινούν τα χρήματα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους. Τα χρήματα ανήκουν στα παιδιά μας, όχι στην τράπεζα. Τα προνοιακά επιδόματα δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς τράπεζας», σημείωσε.

Αν και νομικά το θέμα ξεκίνησε από τον Βόλο, οι διαστάσεις του είναι πανελλαδικές. Η υπόθεση ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, ο οποίος πλέον διερευνά, λαμβάνοντας καταθέσεις.

Share on Pinterest