Σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα “Στ. Νιάρχος”, παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος από τον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, του επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, πνευμονολόγου κ.  Π. Μπεχράκη, μελών της κυβέρνησης και πλήθους κόσμου.

Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ ο νέος αντικαπνιστικός νόμος καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «καθορισμό των οργάνων, της διαδικασίας ελέγχου πιστοποίησης των παραβάσεων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και των κριτηρίων προσδιορισμού του ύψους του προστίμου, της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή του ν. 3868/2010 (ΦΕΚ 129/Α’/3.8.2010),όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.». Σύμφωνα με το αυτόν, το κάπνισμα απαγορεύεται σε:

  • νοσηλευτικά – προνοιακά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας,
  • εκπαιδευτικά ιδρύματα, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, χώρους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των τύπων, χώρους παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδότοπους,
  • πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώρους παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
  • χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων,
  • καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ίντερνετ-καφέ, θέατρα, κινηματογράφους, καζίνο, καταστήματα τυχερών παιγνίων,
  • κέντρα διασκέδασης.

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Στους καπνιστές επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται αν ο καπνιστής οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 έως 10.000 ευρώ και επιβάλλονται τόσο σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν καπνικά προϊόντα όσο και στους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου αντικαπνιστικού νόμου και την ενημερωτική καμπάνια από την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας, ο κ. Πατούλης σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

« Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος που παρουσίασαν ο υπ. Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να προστατέψει με συγκεκριμένα μέτρα την υγεία των πολιτών. Αντίπαλος μας δεν είναι ο καπνιστής, αλλά ο καπνός ο οποίος αποδεδειγμένα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πολιτών. Είναι δικαίωμα των καπνιστών να συνεχίσουν να έχουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια εφόσον το επιθυμούν, ωστόσο η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει και τα δικαιώματα όλων των πολιτών οι οποίοι δεν επιθυμούν να είναι παθητικοί καπνιστές και θέλουν να ζουν, να εργάζονται και να διασκεδάζουν σε ένα υγιές περιβάλλον.

Σε αυτό το ζήτημα η χώρα μας για πολλά χρόνια είναι ουραγός, όταν ακόμα και σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται με μεγάλη αυστηρότητα. Ήρθε η ώρα να γίνει και η Ελλάδα μία χώρα όπου οι νόμοι θα εφαρμόζονται και η υγεία των πολιτών ως ύψιστη προτεραιότητα,  θα προστατεύεται, με κάθε τρόπο».

Share on Pinterest