Κυβερνήσεις δωρητές δεσμεύτηκαν την Τρίτη να προσφέρουν σε πρώτο στάδιο 857 εκατομμύρια δολάρια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) για την χρηματοδότηση της δράσης της με σκοπό την παροχή βοήθειας σε περίπου 67 εκατομμύρια εκτοπισμένους ή ανιθαγενείς σε όλο τον κόσμο για το 2018.

Οι δεσμεύσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν σε μια ετήσια σύνοδο στη Γενεύη, αντιστοιχούν στο 11% περίπου του συνόλου των χρηματοδοτικών αναγκών της Υ.Α. για το 2018, οι οποίες ξεπερνούν τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι φετινές δεσμεύσεις είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές του 2016, που έφτασαν τα 701 εκατομμύρια δολάρια.

Ενώ οι προσφορές αυτές δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκών για τη χρηματοδότηση της επόμενης χρονιάς, συνιστούν μια χρήσιμη ένδειξη για το αναμενόμενο επίπεδο της χρηματοδότησης και της συνολικής στήριξης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να σχεδιάσει και να συνεχίσει αδιάκοπα τη δράση του για την παροχή σωτήριας βοήθειας και προστασίας. Στη δράση αυτή περιλαμβάνεται η ανταπόκριση σε μερικές από τις μεγαλύτερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον κόσμο, όπως στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και το Μπανγκλαντές.

Αν και το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το ανώτατο επίπεδο της χρηματοδότησης που έχουν δεσμεύσει τα κράτη στο πλαίσιο αυτής της συνόδου, το κενό χρηματοδότησης που υπάρχει για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων και άλλων εκτοπισμένων ανθρώπων εξακολουθεί να μεγαλώνει, καθώς η εμφάνιση νέων κρίσεων και η επιδείνωση του εκτοπισμού έχουν φτάσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου.

«Ένας χρόνος χωρίς ειρήνη αλλά γεμάτος πολέμους φτάνει στο τέλος του», είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. «Καθώς οι προσφυγικές κρίσεις μεγαλώνουν, μεγαλώνουν επίσης και οι ανάγκες των προσφύγων». Όπως ανέφερε, η Υ.Α. ερωτάται συχνά τι σημαίνουν αυτά τα ποσά και τι επιπτώσεις έχουν τα χρηματοδοτικά κενά. «Σημαίνει ότι η Υ.Α. θα χρειαστεί να θέσει κάποιες προτεραιότητες, μερικές φορές με οδυνηρές συνέπειες», εξήγησε. «Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι (πρόσφυγες) θα αναγκαστούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες και άλλοι δε θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται προκειμένου να επανενταχθούν κατά την επιστροφή τους.»

Το έργο της Υ.Α. παγκοσμίως χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εθελοντικές συνεισφορές από κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς οργανισμούς, και ολοένα περισσότερο από ιδιώτες, εταιρίες και ιδρύματα. Ο Ύπατος Αρμοστής Filippo Grandi ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες και τις κοινότητες που υποδέχονται τους πρόσφυγες. «Από πλευράς διάθεσης χώρων, πόρων και κοινωνικο-οικονομικού και πολιτικού κόστους που ενέχει η υποδοχή προσφύγων, πρόκειται για ορισμένους από τους μεγαλύτερους δωρητές που παρέχουν στήριξη στους πρόσφυγες».

Για το 2018, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση στους δωρητές να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τη στήριξή τους, παρέχοντας ευέλικτη και έγκαιρη χρηματοδότηση ώστε να αποφεύγεται η αβεβαιότητα και να καθίσταται δυνατή η διοχέτευση των πόρων εκεί όπου είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες.

 

 

Share on Pinterest