Υπηρεσία εκτίμησης κινδύνου προσβολής από τον κορωνοϊό:

Ένα πρωτοποριακό σύστημα που εκτιμά τον κίνδυνο κάποιος να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό προκειμένου να αναζητήσει ιατρική βοήθεια, θέτει στην διάθεση των πολιτών η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος ΑΘηνών.

Το σύστημα που αναπτύχθηκε από την Docandu, αξιοποιεί την ιατρική βιβλιογραφία, τη τεχνολογία και τη στατιστική για να προσδιορίσει την πιθανότητα να έχει κάποιος μολυνθεί ώστε να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια. Η υπηρεσία αυτή διατίθεται δωρεάν μέσω της  ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής. Στην κεντρική σελίδα,  ο χρήστης μπορεί να πατήσει το εικονίδιο «Έλεγχος Κορωνοϊού» και να ξεκινήσει τον έλεγχο χωρίς την χρήση apps ή άλλων δεσμεύσεων.

Ο πολίτης καλείται να απαντήσει μία σειρά ερωτήσεων, όπου μεταξύ άλλων ιχνηλατούνται οι κοινωνικές – επαγγελματικές επαφές που έχει, και μέσα από απλά βήματα να διαπιστώσει εάν έχει πιθανώς προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς και αν ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και δεν το γνωρίζει. Μέσα από την απάντηση που θα λάβει από την πλατφόρμα, οδηγείται σε επόμενα βήματα, όπου λαμβάνει συμβουλές από επίσημους κρατικούς φορείς ή επικοινωνία με ιατρό εφόσον κρίνεται μέσος ή υψηλός ο κίνδυνος να έχει προσβληθεί από τον Covid-19.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο κοινό και λειτουργεί επικουρικά με το Τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον Κορωνοϊό 1110 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, που επανδρώνεται με επιστήμονες υγείας. Η πλατφόρμα διακρίνει, μέσω αξιόπιστης ιατρικής τεχνολογίας, τα περιστατικά που έχουν ανάγκη και τους επιτρέπει να συνομιλήσουν με τον ιατρό άμεσα και γρήγορα.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Θέτουμε στην διάθεση των πολιτών ένα ακόμα εργαλείο για να αισθάνονται ασφαλείς. Πρόκειται για το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει ο πολίτης ακόμα και πριν αναπτύξει συμπτώματα για να διαπιστώσει εάν έχει υψηλό κίνδυνο να έχει μολυνθεί προκειμένου να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να αυτοπεριοριστεί. Πρέπει να επισημανθεί ότι το σύστημα αξιολογεί ενδείξεις δεν κάνει διάγνωση. Όσοι υποψιάζονται ότι νοσούν ακόμα και οι ασθενείς με τα ήπια συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό και να έχουν στενή ιατρική παρακολούθηση. Τονίζουμε ότι οι πολίτες της Αττικής δεν είναι μόνοι τους. Αυτό τον αγώνα  τον δίνουμε όλοι μαζί».

Από την πλευρά του ο ιδρυτής της Docandu Ltd, Πέτρος Πανδής επεσήμανε τα εξής: «Σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση η Docandu ενώνει τις δυνάμεις της με τους δυναμικότερους φορείς διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για το περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την προσπάθεια και συνέβαλαν συμβουλευτικά και τεχνικά ώστε αυτή η σύγχρονη τεχνολογία να είναι διαθέσιμη στο κοινό».

Τριάντα πρωτοποριακά συστήματα καθαρισμού και απολύμανσης του αέρα από τον SARS-Cov-2, εξασφάλισε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, για 20 νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική και 10 στη Θεσσαλονίκη:

Τα συστήματα Healthway και Intellipure (FDA Certified Grade II Medical Devices) έκανε δωρεά η εταιρία ΕurodietMed θέλοντας  να συμβάλλει στην αγωνιώδη και άοκνη προσπάθεια που κάνει ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων όσων εργάζονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού (πατήστε εδώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρία, τα συστήματα χρησιμοποιούν  την κατοχυρωμένη πρωτότυπη τεχνολογία DFS (Disinfecting Filtration System) που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και έχουν χαρακτηριστεί ως Medical Devices Class II από τον FDA  καθώς αιχμαλωτίζουν το 99.99%  των βλαβερών ιών συμπεριλαμβανομένου και του SARS-Cov-1, ο οποίος ήταν μικρότερος σε μέγεθος από τον SARS-Cov-2.

Χρησιμοποιούνται ήδη σε  κορυφαία νοσοκομεία και πανεπιστήμια (Mayo, Cleveland, Harvard), σε ιατρικά δωμάτια, επιχειρήσεις και κυβερνητικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο ενώ συνέβαλλαν στην προστασία του ανθρώπινου δυναμικού σε νοσοκομεία της Wuhan και δημόσιους οργανισμούς της Κίνας.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής: «Αναζητούμε νέα όπλα για να συμβάλλουμε στον αγώνα ενάντια στον αόρατο εχθρό και αξιοποιούμε τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η αγωνία μας είναι μεγάλη και η σκέψη μας είναι πάντα κοντά στους συναδέλφους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να εξασφαλίσουμε μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη με αυταπάρνηση».

Share on Pinterest