Τα μέτρα εξορθολογισμού και απλοποίησης των διαδικασιών αξιολόγησης της αναπηρίας και της πιστοποίησης της, προχωρά το Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με όσα είπε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, στη χθεσινή συνέντευξή της στο Dikaiologitika News, τονίζοντας ότι σχεδιάζουν μια συντονισμένη προσπάθεια με τη συμμετοχή διάφορων υπηρεσιών του Υπουργείου.

Ειδικότερα η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνεται ηλεκτρονικά προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος από τη στιγμή έγκρισης της αίτησης από την επιτροπή των Κ.Ε.Π.Α. μέχρι την στιγμή της πληρωμής των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται η καθολική εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, που εφαρμόζεται σήμερα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, για την ηλεκτρονική καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τέλος του έτους. Με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής καταγραφής θα απαλλαχθούν οι ασφαλισμένοι και από το παράβολο των 46 ευρώ που πληρώνουν σήμερα για να περάσουν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ. Στο νέο πλαίσιο προηγείται η διοικητική διαδικασία και ο αιτών εξετάζεται από τα ΚΕΠΑ, εφόσον πληροί όλες τις λοιπές προϋποθέσεις. Αυτή η μέριμνα σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τις ψηφιακές διασταυρώσεις απλοποιεί σημαντικά την διαδικασία για τον ανάπηρο.

 

Share on Pinterest