Οπως αναφέρει εγκύκλιος με αρ 17 του Υπ. Εσωτερικών είναι δεδοµένο ότι η Πολιτεία επιχειρεί να ανταποκριθεί αποτελεσµατικά στις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν καθηµερινά τα άτοµα µε αναπηρίες. Για την αντιµετώπιση των προβληµάτων, που συνδέονται µε την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώµατος, επιβάλλεται να ληφθούν τα αναγκαία µέτρα, προκειµένου να καταστεί δυνατή η συµµετοχή των εκλογέων αυτών στην κορυφαία εκδήλωση της δηµοκρατίας.
Σύµφωνα, µε την παρ. 3 του άρθρου 83 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείµενο των διατάξεων της νοµοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄57), παρέχεται το δικαίωµα σε κάθε εκλογέα µε σωµατική αδυναµία να απευθύνεται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε µέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωµένοι να τους βοηθήσουν κατά την ψηφοφορία.
Λαµβάνοντας υπόψη ότι η ρύθµιση αυτή έχει γενικό χαρακτήρα, κρίνεται σκόπιµο να παρασχεθούν περαιτέρω οδηγίες και διευκρινίσεις για τη διευκόλυνση των ατόµων µε αναπηρίες κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώµατος.
Υπενθυµίζεται ότι οι εκλογείς µε αναπηρία ψηφίζουν πάντοτε µε απόλυτη προτεραιότητα. Ειδικά για τις περιπτώσεις των εκλογέων µε κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι χρησιµοποιούν αναπηρικό αµαξίδιο ή άλλο συναφές µηχάνηµα, παρατηρούνται δυσκολίες, όταν στα εκλογικά καταστήµατα δεν υπάρχουν ράµπες, ανελκυστήρες ή άλλα µέσα που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην αίθουσα ψηφοφορίας. Στην περίπτωση αυτή, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής καλείται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τους εν λόγω εκλογείς κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τµήµα. Για το σκοπό αυτό, µπορεί να ζητήσει τη συνδροµή των µελών της εφορευτικής επιτροπής, της φρουράς του καταστήµατος, εάν υπάρχει, ή ακόµη και των εκλογέων.
Όταν ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής διαπιστώνει ότι η πρόσβαση εκλογέα µε κινητικές αναπηρίες στην αίθουσα ψηφοφορίας είναι αδύνατη, καλείται να λάβει τα απαραίτητα µέτρα για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού του δικαιώµατος και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τη µυστικότητα και την οµαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ως τέτοιο µέτρο θα µπορούσε να είναι η προσωπική µέριµνα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής και ενός µέλους της εφορευτικής επιτροπής, που επιλέγεται, να παραδώσουν στον εκλογέα φάκελο µε σφραγίδα και µονογραφή, καθώς και πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ώστε αυτός να αποσυρθεί σε κατάλληλο, προσιτό σ’ αυτόν, χώρο του ίδιου κτιριακού συγκροτήµατος (π.χ. του ισογείου χώρου) για να ψηφίσει. Στη συνέχεια, ο εκλογέας παραδίδει τον κλειστό φάκελο µε την ψήφο του στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, και εκείνος τον ρίχνει στην κάλπη του εκλογικού τµήµατος, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραµµένος ο εκλογέας που ψήφισε. Επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών αντιπροσώπων να αναζητήσουν και άλλες λύσεις, αρκεί να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος των εκλογέων αυτών.
Η παρούσα να κοινοποιηθεί, µε την ευθύνη σας σε όλα τα εκλογικά τµήµατα της περιφέρειας του νοµού σας, προκειµένου να λάβουν γνώση οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την εφαρµογή της.

Share on Pinterest